Hodowla bażantów i kuropatw w Klonie Blog Rosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smak

Rosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smak

Zuzanna Puchała
2024-12-17

Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany jest też z okazji wszelkich świąt i szczególnych uroczystości rodzinnych. Nazwa wywodzi się, od słów roz sól, ponieważ w dawnych czasach mięso w celu konserwacji obficie solono, a wywar właśnie z takiego zasolonego mięsa dał początek znanemu wszystkim dziś rosołowi.
W Polsce obecnie jest to bardzo popularna i ceniona zupa, sporządzana na bazie wywaru z mięsa drobiowego (rzadziej baraniny lub wołowiny) oraz warzyw. Rosół swój odpowiednik również w innych kuchniach świata. Nie bez powodu jego angielska nazwa to po prostu chicken soup (tłumacząc wprost: zupa z kurczaka). Rosół z bażanta jest od wieków najbardziej cenioną odmianą tej szczególnej zupy. Dziś, ze względu na małą dostępność mięsa z bażantów w sprzedaży, uznawany jest za rosół najlepszy, który spotkać można tylko w domach myśliwych lub wykwintnych restauracjach.

Rosół z bażanta, kwintesencja smaku
Rosół z bażanta, kwintesencja smaku

Staropolski przepis na rosół z bażanta ściśle związany był z kuchnią myśliwską

Hodowla drobiu w staropolskich dworach nie miała charakteru masowego. Kury raczej utrzymywano na jajka w niewielkich przydomowych kurnikach. Dziś moglibyśmy powiedzieć, że były to hodowle prawdziwie ekologiczne. Od takich przydomowych kur pozyskiwano bardzo dobrej jakości zdrowe mięso drobiowe. Już wówczas jednak zdecydowanie bardziej ceniono mięso z bażanta. Na mięso z tych ptaków mogli pozwolić sobie tylko ludzie z wyższych sfer społecznych, gdyż bażanty występowały wtedy w dzikim środowisku nielicznie. Głównym źródłem tego mięsa były więc przydworne hodowle bażantów.
Tradycja myśliwska w Polsce nieodłącznie wiąże się z obecnością mięsa z bażantów na wykwintnych stołach w królewskich i szlacheckich dworach. Bażant uważany był zawsze za ptaka wykwintnego. Dlatego też chętnie podawano również na biesiadne stoły pieczone bażanty efektownie przyozdobione piórami. Szczególną wartość miały ptaki pozyskane podczas polowania na bażanty, których mięso poddawano procesowi dojrzewania w piórach. Rosół z bażanta również uchodził za bardzo wyjątkowy. Dodatki do rosołu stanowiły zawsze indywidualny sekret każdego kucharza.
Rosół według przepisu kuchmistrza Stanisława Czarnieckiego zawiera zwierzyny wszystkie, materyję mięśną i ptactwo. Według tego wybitnego kucharza w XVII wieku rosół doprawiano zupełnie inaczej niż dziś, dodawano limonii, rozmarynu czy kwiat muszkatołowy. Siedemnastowieczny rosół podawano na przykład z grzankami, kiełbasą, grochem czy pulpetami. Dziś natomiast zawsze łączony jest z makaronem, najlepiej tradycyjnym. Od wieków jednak podstawowy dodatek do rosołu to warzywa.

Tuszka bażanta gotująca się w rosole
Tuszka bażanta gotująca się w rosole

W rosole najczęściej gotowana jest cała tuszka bażanta

Przepisów na rosół jest wiele, każda gospodyni domowa ma swój, niepowtarzalny sekret w przyrządzaniu tej wyjątkowej zupy. czasem wystarczy szczypta szczególnej przyprawy, aby dodać jej wykwintności i nowego wymiaru smaku. Podstawą jednak zawsze będzie doskonała baza, którą w przypadku rosołu jest mięso, najlepiej cała tuszka z bażanta.
Wywar z tuszki bażanta, ptaka o niepowtarzalnych walorach, charakterystycznym dzikim smaku i kruchym, delikatnym mięsie stanowi najwykwintniejszy rodzaj rosołu polskiego. Rosół z bażanta nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów i składników. Dodatek podstawowych warzyw i przypraw w połączeniu z najlepszym mięsem z bażanta wystarczą by uzyskać oczekiwany, wykwintny smak.

Rosół z bażanta na talerzu
Rosół z bażanta na talerzu

Jaki makaron do rosołu z bażanta?

Domowy, ręcznie robiony makaron z dodatkiem sporej ilości jaj to najlepszy i najsmaczniejszy dodatek do szlachetnego, aromatycznego rosołu z bażanta. Kiedyś taki makaron gospodynie wytwarzały same w zaciszu letniej kuchni. Makaron starannie wałkowano, krojono ręcznie na cienkie nitki i suszono nad piecem lub w pełnym słońcu.
Dziś nie ma potrzeby robić makaronów samodzielnie, gdyż są dostępne na rynku gotowe wykwintne makarony. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj makaron z jaj bażancich, wykwintny produkt z Letniej Kuchni, który jest pierwszym makronem na świecie wytwarzanym ze świeżych jaj bażancich. W jego składzie, aż 25% stanowią jaja z bażanta. Ten wyjątkowy makaron produkowany jest w Polsce w 100% z polskich składników. Warto więc wykorzystać taką możliwość i swój rosół z bażanta uczynić jeszcze bardziej wyrazistym. Taki makaron idealnie komponuje się z każdym rosołem, a już szczególnie z rosołem z bażanta.

Tuszka bażanta i włoszczyzna. Idealna baza do najlepszego rosołu
Tuszka bażanta i włoszczyzna. Idealna baza do najlepszego rosołu

Przepis na rosół z bażanta jest prosty, a smak zawsze wykwintny

Rosół z bażanta to bardzo prosta do przygotowania potrawa. Przepis jest praktycznie taki sam jak na każdy inny rosół. Wyjątkowość tego dania determinuje jednak specyfika mięsa z bażanta, które samo w sobie jest szczególne.

Nasz tradycyjny przepis na rosół z bażanta:
Czas gotowania: 1,5-2 godzin
Ilość porcji: dla 4-5 osób

Potrzebne składniki
  • 1 tuszka bażanta (około 1,2kg)
  • Włoszczyzna:
    • 2-3 marchewki
    • 1-2 pietruszki
    • 1 średniej wielkości seler (około 0,3kg)
    • 1 Por
  • 2 litry wody
  • Przyprawy: ziele angielskie 5-6 ziarenek, czarny pieprz 8-10 ziarenek, liście laurowe ok 2 sztuk, sól ok. 1 łyżeczka do smaku, natka pietruszki lub świeże liście lubczyku

Sprawioną i wystudzoną tuszkę z bażanta opłukujemy i zalewamy zimną wodą. Można też tuszkę pokroić na części lub rozebrać na elementy. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż mięso uzyska odpowiednią miękkość, po czym doprawiamy solą. Po około 30 minutach gotowania dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Tuż przed końcem gotowania dodajemy całe liście lubczyku lub natkę pietruszki. Rosół podawać gorący najlepiej z Makaronem Wykwintnym z jaj bażancich. Dla smaku i uatrakcyjnienia wyglądu warto podać na talerzu również posiekaną natkę pietruszki oraz marchewkę wyjetą z wywaru. Pokrojoną lub w całości.
Smacznego!

To ciekawe
Rosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smakRosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smak

Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...

Mięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleciMięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleci

Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...

Temat na czasie
Dokarmianie bażantów, czyli co jedzą bażanty zimą.Dokarmianie bażantów, czyli co jedzą bażanty zimą.
Polowanie na bażanty, przebieg i zasady wykonywania polowaniaPolowanie na bażanty, przebieg i zasady wykonywania polowania
Gatunki które hodujemy
Kuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanieKuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanie
Bażant - opis i wygląd porównanie samicy i samcaBażant - opis i wygląd porównanie samicy i samca