Jaja bażancie cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród szerokiego grona odbiorców. Coraz więcej osób poszukuje zdrowej żywności wytwarzanej na bazie naturalnych składników. Jaja bażancie jako produkt konsumpcyjny doskonale wpisują się w ten trend. Obecnie znaleźć można również w składzie unikalnych produktów spożywczych z grupy Bio Premium, czyli takich tworzonych na bazie prawdziwie naturalnych składników. Sam bażant jest bowiem gatunkiem kuraka dziko występującym w środowisku naturalny. Co więcej, większość konsumentów identyfikuje bażanta przede wszystkim, jako źródło najwyższej jakości chudego mięsa drobiowego. Z racji tego, że jest to gatunek łowny, wielu niesłusznie uważa, że tak wykwintne mięso dostępne jest tylko dla wąskiego grona osób. Nic bardziej mylnego, gdyż dostępność mięsa bażanciego staje się powszechna dla coraz większej liczby konsumentów. Oprócz naszej, profesjonalnej hodowli bażantów, bażanty utrzymywane są też przez hobbystów w małych przydomowych hodowlach.
Mięso z bażanta to nie jedyny wyśmienity produkt spożywczy. Jaja bażancie są równie interesujące i pożądane. Wśród propagatorów zdrowej i ekologicznej żywności prym wiodą jaja przepiórcze. I nic dziwnego, są smaczne, zdrowe i dość popularne. Jak się jednak okazuje jaja bażancie mogą stanowić jeszcze lepszą alternatywę w zdrowej diecie od jaj przepiórczych. Posiadają bowiem bardzo bogaty skład makro i mikroelementów, są bogate w błonnik, witaminy grupy B. Są bogate w białko i mają mniejszą o 25% zawartość cholesterolu niż jaja przepiórcze.
Zapewne wielu osób zastanawia się dlaczego jaja bażancie są tak trudno dostępne. Ich wartości odżywcze sugerują, że jaja te powinny być powszechne w sprzedaży przynajmniej na równi z jajami przepiórczymi. Nie jest to jednak takie oczywiste, gdyż przyczyna leży właśnie i w ich naturalności. Bażanty w przeciwieństwie do przepiórek mają bardzo krótki okres nieśności jaj. Bażanty znoszą jaja tylko wiosną co powoduje, że jaja te nie mogą być dostępne w dla konsumenta przez cały rok. Są produktem typowo sezonowym, a co za tym idzie, ich dostępność ma raczej zasięg lokalny. Osoby, które miały okazję spróbować jaj bażancich, doceniają ich wyjątkowy smak.
Pod każdą postacią, wszędzie tam gdzie poszukiwane są wyjątkowe smaki przez najbardziej wyrafinowane gusta, jaja bażancie doskonale się sprawdzają. Można je bowiem przyrządzać klasycznie, gotowane na miękko lub na twardo. Smażone na sadzono jak i po prostu w formie jajecznicy (najlepiej ze świeżym szczypiorkiem). O ile tatar z combra jelenia dla miłośników tego dania to poezja, to o tym samym tatarze podanym ze świeżym jajem bażancim można pisać całe poematy. Znane są już nam przykłady wyśmienitych sałatek tworzonych na bazie jaj bażancich czy też ciast i wypieków takich babki, placki, pączki. Można by stwierdzić, że dodanie do każdej potrawy jaja bażanciego w miejsce klasycznego jaja kurzego, wynosi tę potrawę kulinarnie na zupełnie inny poziom. Więcej zobaczyć można przeglądające opisy i zdjęcia potraw z jaj bażancich
Od niedawna na półkach wielu sklepów ze zdrową żywnością znaleźć można makaron z jaj bażancich. Jego nazwa handlowa Makaron Wykwintny z jaj bażancich dobitnie podkreśla wyjątkowy charakter tego produktu. Już sam epitet "wykwintny" sugeruje, że jest to produkt wyrafinowany, skierowany do wyjątkowych klientów. Makaron z jaj bażancich oprócz tego, że jest wyjątkowy, to jednocześnie na pewno jest unikalny. Pojawienie się takiego produktu na szerokim rynku spożywczym świadczy o tym, że wyjątkowość jaj bażancich jest doceniana przez coraz szersze grono klientów. Nic dziwnego. W dzisiejszych czasach producenci starają się oferować swoim klientom coraz to lepsze jakościowo i smakowo produkty. Tym bardziej cieszy fakt, że gama makaronów z jaj bażancich jest dość szeroka. Makaron ten dostępny jest pod różnymi postaciami, ale pod szyldem jednej marki makaronów Letnia Kuchnia. Nazwa Letnia Kuchnia jednocześnie sugeruje, że ten nowoczesny i wykwintny produkt swoimi korzeniami sięga do tradycji rodzinnych zaczerpniętych gdzieś na polskiej wsi. Makarony Wykwintne z letniej kuchni W ofercie producenta (polska firma Biogusto) znaleźć możemy bowiem 2 typy makaronów, z których każdy dostępny jest w trzech różnych kształtach:
"wykwintny"
Dostępne kształty:
Cieszy fakt, że jaja bażancie znajdują coraz szersze zastosowanie i liczymy, że coraz chętniej sięgać po nie będą wytwórcy żywności, która dzięki produktom takim jak jaja staje się coraz bardziej naturalna
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...