W wolierach na naszej fermie dbamy o to, aby zapewnić naszym ptakom najwyższy dobrostan. Łączna powierzchnia wolier w naszej hodowli przekracza aktualnie 35ha. Jest to całościowa powierzchnia wolier i wybiegów jakie mamy przykryte siatką na woliery. Z tego około 2ha to woliery pełniące funkcje wybiegów przy odchowalnikach. Wszystkie pozostałe natomiast to są woliery wielkopowierzchniowe, w których bażanty i kuropatwy utrzymywane są od 6 tygodnia życie do dorosłości, czyli do okresu gdy wyjeżdżają do naszych klientów celu zasiedleń.
Woliery wielkopowierzchniowe to najważniejszy dział naszej hodowli. Ich celem jest stworzenie ptakom warunków maksymalnie zbliżonych do tych panujących w środowisku naturalnym. Stworzenie warunków w których ptaki będą mogły spokojnie rozwijać się i dorastać. Bażant, podobnie jak kuropatwa to gatunki kuraków, które mają duże wymagania środowiskowe w odchowie. Wszystkie woliery są duże i przestronne, tak aby ptaki czuły się w nich maksymalnie swobodnie. Bażanty lub kuropatwy zasiedlane są w te woliery między 6-7 tygodniem życia, w okresie gdy woliery są porośnięte bujną roślinnością. Oczywiście poszczególne gatunki ptaków utrzymywane są w osobnych wolierach. Wszystkie woliery dostosowane są, tak aby możliwa w nich była swobodna praca traktorami i maszynami rolniczymi (zabiegi orki, kultywacji i siew zbóż, kukurydzy). W wolierach natomiast nie stosujemy żadnych nawozów sztucznych oraz oprysków.
Terenu na których budujemy woliery charakteryzują się glebami o bardzo słabej żyzności. Są to głównie gleby piaszczyste o klasie bonitacyjnej VI i VIz. Bardzo niska żyzność takich gleb i wysoka przepuszczalność wody w znaczący sposób ograniczają ich przydatność pod uprawę roślinną. Te same cechy jednak w wolierach stwarzają idealne warunki pod hodowlę i budowę wolier i wybiegów dla ptaków. Wysoka przepuszczalność gleb piaszczystych naturalnie zapewnia szybkie odprowadzenie wód opadowych zapobiegają w ten sposób zastoisk błota brudu, które mogłyby stanowić rezerwuar dla wszelkich chorób i patogenów w wolierach.
Pomimo niskiej żyzności gleby w wolierach, prawidłowo prowadzona gospodarka rolna pozwala na stworzenie wiosną roślinom warunków do wzrostu. Roślinność rosnąca w wolierach jest ważnym czynnikiem w okresie odchowu. Pełni funkcję okrywy, w której ptaki mogą chronić się, wyrabiając swoje naturalne instynkty. Ponadto, szczególnie w początkowym okresie od zasiedlenia ptakami, bujna roślinność nie jest poddawana działaniu żadnych środków chemicznych. Stanowi bogaty rezerwuar naturalnego pokarmu i źródło białka zwierzęcego. Dzięki takiemu działaniu w wolierach panuje wysoki poziom bioróżnorodności. Taki sam jak w dzikim środowisku. Występujące naturalnie w wolierach owady, insekty, rośliny stanowią doskonałą bazę żerową dla młody bażantów i kuropatw.
Wysokość siatki nad ziemią w wolierach dla bażantów dochodzi do 5m. Podobnie jest w wolierach dla kuropatw. Jest to wystarczająca wysokość, aby ptaki nie zatraciły instynktu i chęci do szybkiego latania. To bardzo ważna cecha, która będzie miała dla nich decydujące znaczenie, gdy opuszczą już woliery i zostaną wypuszczone w naturalne środowisko.
Wszystkie woliery zabezpieczone przed dostępem drapieżników zarówno tych latających jak i chodzących. Na ogrodzeniu wokół wolier zamontowane są pastuchy elektryczne zasilane zdalnie zarządzani elektryzatorami. Elektryzatory te dają pełen podgląd w czasie rzeczywistym na stan ogrodzenia elektrycznego. Takie ogrodzenie elektryczne stanowi skuteczne zabezpieczenie przed lisami, kunami i innym drapieżnikami, które mogłyby próbować wejść do woliery. Przed ptakami drapieżnymi wystarczającym zabezpieczeniem jest górna siatka na wolierach.
Na etapie utrzymania bażantów w wolierach staramy się ograniczyć kontakt ptaków z człowiekiem do minimum. Obsługa fermy do wolier wchodzi sporadycznie tylko w celu rutynowego przeglądu stada lub w celu zasypania paszy do karmników. Woda w wolierach dostarczana jest na bieżąco poprzez specjalnie zaprojektowane do tego celu poidła liniowe. Taki system zapewnia ptakom dostęp do zawsze czystej i świeżej wody.
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...