W naszej hodowli posiadamy nowoczesny zakład wylęgowy dedykowany do prowadzenia lęgów bażantów i kuropatw. Wylęgarnia wyposażona jest najnowocześniejsze maszyny lęgowe ze zcentralizowanym zdalnym zarządzaniem. Nasze aparaty dają pełną możliwość sterowania wszystkimi istotnymi parametrami inkubacji takimi jak: temperatura, wilgotność, stężenie CO2, poziom wymiany powietrza oraz intensywność i kierunek jego cyrkulacji, a także częstotliwość obracania jaj. Każdym z tych parametrów możemy sterować strefowo.
Nasz indywidualnie wypracowany program inkubacji inny dla bażantów i kuropatw przewiduje płynne zmiany parametrów i dostosowywanie ich do aktualnego etapu oraz poziomu rozwoju embrionów w jajach.
Przykładamy szczególną wagę do bezpieczeństwa i zdrowia naszych piskląt, dlatego wdrażamy rygorystyczne procedury bioasekuracji. Nasza wylęgarnia oddalona jest o 50km od fermy reprodukcyjnej. Od podstaw zaplanowana i zoptymalizowana została pod kątem wydajności do wylęgu piskląt z jaj pochodzących z naszej hodowli. Właśnie ze względów bioasekuracyjnych do naszej wylęgarni nie są przyjmowana jaja z obcych stad. Wstęp do wylęgarni odbywa się przez śluzy bioasekuracyjne, a do strefy magazynowania jaj i dalszych aż do hali brakowania piskląt dostęp mają wyłącznie pracownicy wylęgarni i lekarze weterynarii. Wszystko to służy bezpieczeństwu sanitarnemu w naszym zakładzie i zapewnia nas o najwyższej jakości wykluwanych u nas piskląt.
Wszystkie jaja z naszej fermy od momentu zebrania utrzymywane są i transportowane w kontrolowanej temperaturze, tak aby maksymalnie utrzymać ich najwyższą jakość. Wiemy, że ewentualne błędy w całym procesie obsługi jaj mogą w mniejszym lub większym stopniu rzutować na ostateczny wynik wylęgu. Obieg jaj w naszej wylęgarni został opracowany na jednokierunkowy, to znaczy tak, aby drogi przemieszczania jaj z kolejnych wsadów nie krzyżowały się z jajami z nakładów poprzednich. Te procedury są rygorystycznie przestrzegane, gdyż wiemy, że pomagają nam one w uzyskiwaniu doskonałych wyników.
Wszystkie zabiegi związane z obsługą jaj na wylęgarni odbywają się w kontrolowanej temperaturze. W całym procesie inkubacji kontrolowane są na bieżąco wszystkie parametry, po to by na końcu z nałożonych jaj wykluły się pisklęta.
W naszej wylęgarni, to pisklę jest najważniejsze i wszyscy pracujemy na to, aby wylęgać najlepsze pisklęta. Dzięki wiedzy i wieloletniemu doświadczeniu oraz zastosowaniu zaawansowanych rozwiązań technologicznych jesteśmy pewni, że nasze pisklęta spełniają najwyższe wymagania jakościowe. Wiem, że zdrowe i silne pisklęta, które nie stwarzają problemów w dalszej hodowli to klucz do sukcesu. To ważne gdy hodowca może cieszyć się bezproblemową hodowlą.
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...