Bażant (łać. Phasianus colchicus) to ptak z rodziny kurowatych, pochodzący z rejonów Azji środkowej. Z racji swojej niebywałej urody oraz doskonałych walorów kulinarnych na przestrzeni stuleci, za sprawą człowieka, rozprzestrzenił się na inne kontynenty, w tym również do Europy. Do Polski sprowadzony został w XVI-XVII wieku właśnie do celów łowieckich. Doskonałe, delikatne mięso z bażanta dodatkowo efektowanie podawane w osłonie bażancich piór stanowiło nie lada rarytas na szlacheckich stołach. W niniejszym artykule opiszemy sobie dokładnie pewne istotne cechy tego pięknego ptaka.
Spis treści
Bażant jest średniej wielkości kurakiem z silnie zaznaczonym dymorfizmem płciowym, to znaczy samica bażanta różni się znacząco wyglądem od samca. Różnią się do tego stopnia, że nawet wprawne ucho obserwatora z łatwością odróżni samca od samicy po furkocie skrzydeł lecącego bażanta. Bażanty to duża rodzina kuraków i na świecie występuje wiele odmian bażantów różniących się znaczącym stopniu ubarwieniem i wielkością. My jednak skupimy się tutaj na bażancie zwyczajnym, podgatunku dziko występującym w Polsce.
Samiec bażanta nazywany kogutem wygląd ma dostojny, a wręcz ekstrawagancki. Bażant Waży około 1,4-1,6kg, rozpiętość skrzydeł około 80-100cm, a długość ciała z ogonem dochodzi do 90cm. To właśnie samiec bażanta posiada efektowne jaskrawe i kolorowe upierzenie, powszechnie kojarzone przez wielu amatorów z tym gatunkiem. Większość ciała samca pokryta jest piórami w pięknych barwach przechodzącymi od żółtych przez złote do czerwonych i bordowych. Często na grzbiecie i u nasady ogona występują aksamitne zielone odcienie. Ogon u samca bażanta jest długi dochodzący czasem do 60cm. Pióra bażanta z ogona są brązowo żółte z czarnymi poprzecznymi paskami. Głowa samca bażanta jest czarna z aksamitną poświatą a wokół oczu dominują piękne, żywo czerwone fałdy skórne nazywane różami. Czubek głowy przyozdabiają dodatkowo 2 pukle piórek, nazywane uszami. Szczególnie piękne są osobniki posiadające u nasady szyki białą obrożę. Mówimy wtedy, że jest to bażant obrożny.
Samica bażanta jest zdecydowanie mniejsza od samca, jej waga jest o około 30% niższa, w granicach 0,9-1,2kg. Proporcjonalnie mniejsza jest rozpiętość skrzydeł i długość ciała, również długość ogona. Upierzenie kury bażanta jest zdecydowanie mniej jaskrawe. Barwa upierzenia jest jednakowa, szara z czarnymi piórkami od czubka głowy do końca ogona. Jeśli jednak przyjrzymy się samicy bażanta z bliska zauważymy pewne "ekskluzywne" detale w jej ubarwieniu. Na piórach u nasady szyi daje się bowiem zauważyć delikatnie bordowy odcień z zielonkawo aksamitną poświatę. Można by rzec: "skromna, ale z klasą....". Taka różnica w ubarwieniu dla wielu osób nie znających bażantów, to dość duże zaskoczenie. Niektórzy są skłonni twierdzić, że bażancica i samiec bażanta reprezentują dwa różne gatunki. Nic bardziej mylnego. Przyczynę takiego stanu rzeczy łatwo uzasadnić.
Jeśli interesuje Cię bliżej sama tematyka hodowlana przeczytaj informacje o hodowli bażantów.
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...