Ostatnimi czasy dostajemy dużo zapytań od hodowców hobbystów czy można trzymać razem bażanty i kury nioski. Dla wielu osób odpowiedź na takie pytanie jest oczywista, bo przecież bardzo często w przydomowych hodowlach drobiu ozdobnego w jednej wolierze utrzymuje się różne gatunki ptaków. Od kur, poprzez bażanty, pawie, gołębie indyki aż po kaczki. W tym artykule chcielibyśmy jednak spojrzeć na to zagadnienie nieco inaczej.
Często jest tak, że hodowca posiada tylko jedną wolierę i stara się ją uatrakcyjnić, co rusz dokładając do niej kolejne okazy z kolorowego świata awifauny. Pytania naszych czytelników dotyczą bowiem zagadnienia utrzymywania razem kur niosek i bażantów tak, aby od jednego i drugiego gatunku pozyskiwać pyszne i zdrowe jajka. O ile czymś oczywistym jest posiadanie własnych kur na jajka, o tyle coraz częściej w kuchni spotyka się jaja bażancie. Taki sposób w przydomowych hodowlach jest jak najbardziej możliwy i za pewne pozwoli on cieszyć się smakiem jaj z własnej hodowli zarówno jaj kurzych i jak i bardziej wykwintnych jaj bażancich.
Jaja bażancie kiedyś jadła tylko szlachta, pogląd który zachęca do hodowli bażantów jako niosek
, pogląd który zachęca do hodowli bażantów jako niosek
Wiele razy spotkaliśmy się z sytuacją gdy, osoby które pytają o możliwość utrzymywania bażantów razem z kurami nioskami twierdzą, że jaja bażancie kiedyś jadła tylko szlachta. Właśnie to stwierdzenie powoduje, że interesują się bażantami jako potencjalnym źródłem zdrowych i wykwintnych jaj do spożycia. Trudno powiedzieć, czy jest to fakt historyczny czy tylko plotka przekazywana sobie między hodowcami. Faktem jest na pewno, że mięso z bażantów powszechnie uważane było za wyjątkowo delikatne i wykwintne. Było ono zarezerwowane dla szlachty, możnowładców i ludzi majętnych. W przydwornych folwarkach hodowano wówczas bażanty, a ich jaja były bardzo cenne. Dlatego też można się domyśleć, że tylko osoby wysoce majętne mogły pozwolić sobie na wzbogacenie kuchni takimi rarytasami jak jaja bażancie.
jaja bażancie kiedyś jadła tylko szlachta
Możliwe jest trzymanie kur niosek z bażantami w jednej wolierze, jednak trzeba zwrócić uwagą na pewne istotne kwestie jakie różnią te dwa gatunki kuraków. Kury domowe (łać. Gallus gallus domesticus) to ptaki hodowlane, udomowione kilka tysięcy lat temu. Z pokolenia na pokolenie, przez tysiąclecia selekcjonowane genetycznie w celu uzyskania od nich jak najlepszych wyników produkcyjnych. Tak wyodrębnione zostały opisywane tutaj kury nioski jako rasy nieśne oraz kury mięsne (popularne broilery), które genetycznie udoskonalone zostały pod względem mięsności. W konsekwencji ciągłej selekcji pod względem użytkowym kury nioski, zostały wyselekcjonowane do wysokowydajnej produkcji jaj. Bażanty natomiast to dzikie ptaki, których poziom udomowienia jest minimalny. Hoduje się je w celu introdukcji w środowisko naturalne. Ważne są więc ich cechy takie jak lotność, płochliwość, zdolność do przystosowania się w środowisku naturalnym. Są więc one bardziej płochliwe i agresywne szczególnie w okresie godowym, który u bażantów przypada na okres wiosenny. Bażanty są również bardziej wymagające pod względem przestrzeni, ponieważ w naturze preferują otwarte tereny, zagajniki i zarośla. Ich dieta również może różnić się od diety kur niosek, choć oba gatunki spożywają nasiona, owady i roślinność. Większe zapotrzebowanie na białko w okresie nieśności może u bażantów prowokować niepożądane nawyki rozdziobywania jaj. Okres nieśności u kur niosek został maksymalnie wydłużony i trwa praktycznie cały rok, natomiast u bażantów przypada on tylko na okres godowy, trwa więc dużo krócej niż u kur niosek .
Bażanty i kury nioski mogą z powodzeniem żyć w jednej wolierze. Ze względu na różnice w zachowaniu tych ptaków trzeba pamiętać, aby woliera była odpowiednio przygotowana. Kury nioski są ptakami spokojnymi i pomimo bogatego upierzenia ich zdolność do lotu praktycznie zanikła. Woliera dla kur niosek teoretycznie nie musi być zabezpieczona siatką na woliery od góry. Dla bażantów natomiast woliera musi być szczelna, gdyż nieco większa dziura w siatce na pewno szybko zostanie wykorzystana przez bażanty jako droga ucieczki. Bażanty doskonale latają. Woliera dla bażantów musi więc być w 100% zabezpieczona od góry siatką lub daszkiem.
Śmiało można powiedzieć, że: każda woliera dla bażantów jest dobra również dla kur, ale nie każda woliera lub wybieg dla kur niosek będzie odpowiedni dla bażantów.
Bażanty mogą być agresywne, zwłaszcza w okresie godowym. Tego typu zachowanie może prowadzić do stresu wśród kur niosek, które nie są przyzwyczajone do agresji w stadzie. Takie zjawisko może dodatkowo być potęgowane przez nadmierne zagęszczenie ptaków. Częstym problemem w tego typu łączonych hodowlach jest agresywne dziobanie przez bażanty czerwonych grzebyków u kur niosek. Objawiające się szczególnie często u niosek o białym upierzeniu. W przypadku zaobserwowania takiego zjawiska, należy bażantom nałożyć na dzioby osłonki zapobiegające dziobaniu innych ptaków.
Aby ustrzec się problemów z utrzymaniem bażantów i kur na jajka warto planować hodowlę tak, aby młode kury nioski wychowywały się razem z bażantami. Najlepiej od pierwszego dnia życia. Dzięki wspólnemu odchowowi bażantów i młodych kur niosek, ptaki już od początku przyzwyczają się do siebie i będą się wzajemnie tolerować. Pozwoli to uniknąć w hodowli problemów z rozdziobywaniem jaj lub z agresją w stadzie.
Bażanty potrzebują więcej przestrzeni do poruszania się i latania niż kury nioski, które zazwyczaj są spokojne i nie mają tendencji do gwałtownego podrywania się do lotu. Woliera powinna być odpowiednio duża, wysoka i posiadać elementy wyposażenia jak żerdzie, grzędy do siadania by zapewnić bażantom możliwość latania i unikania kontaktu z kurami.
Patogeny chorobowe u bażantów mogą inaczej oddziaływać na kury nioski
Każdorazowo przetrzymywanie bażantów i kury niosek może powodować przenoszenia chorób z jednego gatunku na drugi. Co więcej te same patogeny chorobowe u jednego gatunku mogą wywoływać inne objawy u drugiego. O ile w wielkopowierzchniowych hodowlach może to powodować duże problemy i straty w hodowli, o tyle w małej przydomowej wolierze nie musi stanowić wielkiego problemu. Bażant jest dzikim gatunkiem i naturalnie jest mniej podatny na choroby przenoszone przez udomowione od lat kury. Zawsze jednak warto się upewnić, aby ptaki do takiej hodowli pozyskać zdrowe, wolne od chorób i z pełnym pakietem szczepień.
W systematyce bażanty, choć należą do tej samej rodziny co kury nioski to jest to jednak całkiem inny gatunek, dlatego nie ma ryzyka, aby bażanty skrzyżowały się z kurą domową. Utrzymując razem w jednej wolierze te dwa gatunki można być pewnym, że linia genetyczna zostanie utrzymana, a ptaki nie skrzyżują się ze sobą. Trzeba pamiętać, że koguty bażantów w okresie godowym są bardzo agresywne względem innych ptaków. Ich zachowanie może prowadzić do pterofagii i kanibalizmu. Jeśli chcemy trzymać bażanty tylko dla jajek do konsumpcji, warto rozważyć trzymanie jedynie samice bażanta w wolierze z kurami nioskami, bez kogutów.
Na koniec warto jeszcze raz zaznaczyć, że trzymanie bażantów z kurami nioskami w jednej wolierze jest możliwe i w małej przydomowej hodowli może przynosić szereg korzyści. Dzięki kurom nioskom praktycznie przez cały rok można cieszyć się z pysznych i zdrowych jaj z własnej hodowli. Bażanty natomiast bardzo uatrakcyjnią wygląd woliery a dodatkowo w okresie wiosenno -letnim będzie można cieszyć się pysznymi i zdrowymi jajami bażancimi, które na pewno nie raz uatrakcyjnią dania przygotowane w domowej kuchni. Trzeba tutaj zauważyć, że takie typ chowu ma uzasdnienie tylko w przypadku utrzymania bażantów z kurami jako nioski na własne potrzeby. Aby móc uatrakcyjnić swoją małą hodowlę i cieszyć się niebanalnym smakiem jaj bażancich. Należy jednak pamięta, że istotą w hodowli bażantów nie jest ich udomowienie, ale wręcz przeciwnie. Dążenie do tego, aby podtrzymały one swoją dzikość, gdyż to pomoże im przetrwać środowisku naturalnym.
Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...