W naszej hodowli wszystko zaczyna się od jajka. Doskonale wiemy, że aby uzyskać zdrowe pisklęta konieczne jest produkcja wysokiej jakości jaj lęgowych. Do tego z kolei wymagane jest starannie przygotowane stado reprodukcyjne. W naszej hodowli przykładamy szczególną uwagę do odpowiedniej selekcji, przygotowania i prowadzenia stad rozpłodowych bażantów i kuropatw. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań technicznych w stadach reprodukcyjnych, możemy w pełni kontrolować pokrewieństwo kojarzonych ptaków, a także mamy indywidualny wgląd do historii praktycznie każdego z wielu tysięcy ptaków na naszej fermie.
Codzienny przegląd stad, wykonywane zabiegi pielęgnacyjne, regularny nadzór weterynaryjny i cykliczne prowadzone badania pozwalają nam utrzymać stada reprodukcyjne w doskonałej kondycji i wysokiej zdrowotności przez cały okres nieśności.
Dzięki zaawansowanym rozwiązaniom technicznym nasze stada reprodukcyjne mają zawsze dostęp do świeżej wody o odpowiedniej temperaturze. Dbamy o to aby nasze ptaki żywiły się najlepszymi paszami, dlatego wytwarzamy je z najlepszych surowców. Podawane pasze zbilansowane są odpowiednio pod kątem aktualnych potrzeb ptaków, zależnie od pory roku oraz okresu reprodukcyjnego w jakim znajdują się ptaki. Posiadamy unikalne receptury pasz wypracowana na podstawie naszego wieloletniego doświadczenia i obserwacji naszych ptaków.
W okresie nieśności jaja lęgowe zbierane są na bieżąco i od razu poddawane skrupulatnej selekcji pod względem przydatności do wylęgu. Jaja muszą spełniać kryteria odnośnie wagi, kształtu i grubości skorupy. Wszystko po to, aby do zakładów wylęgowych dostarczane były jaja lęgowe jak najwyższej jakości spełniające rygorystyczne wytyczne. Pisklęta uzyskane z takich jaj będą bowiem stanowiły doskonały materiał genetyczny na następne pokolenia ptaków w hodowli. Selekcja jaj lęgowych na naszej fermie jest 3 etapowa i rozpoczyna się już podczas zbioru jaj. Kolejne odbywają się na etapie znakowania jaj a później ich pakowania.
Choć jajo lęgowe powstaje i formuje się w organizmie nioski, to swoje kluczowe wartości mające wpływ na przydatność lęgową kształtuje jeszcze przez kilkanaście godzin od zniesienia. To bardzo ważny okres, w którym należy z jajkiem postępować umiejętnie. Z wszystkimi jajami postępujemy jednakowo dokładnie i skrupulatnie. Ponad połowa naszej produkcji jaj trafia bowiem do najlepszych zakładów wylęgowych w Europie.
Wszystkie procesy związane z obsługą jaj lęgowych na naszych fermach reprodukcyjnych mają na celu dostarczenie jaj o możliwie najwyższym potencjale wylęgowym. Odpowiednio selekcjonowane jaja jaja lęgowe, starannie prowadzone stada reprodukcyjne to klucz do zdrowych i silnych piskląt. Piskląt, które po okresie odchowu trafią na łono natury.
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...