Jajka bażancie są doskonałym produktem kulinarnym. Ich delikatna konsystencja, aksamitny smak i świetne walory smakowe sprawiają, że stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych jaj kurzych i przepiórczych. Wykorzystanie jaj bażancich w kuchni tradycyjnej pozwala odkryć nowe smaki i pozwoli wynieść własne doznania kulinarne na wyższy poziom. Poniżej prezentujemy przykładowe potrawy z jajami bażancimi:
Dla każdego miłośników domowych wypieków Babka Wielkanocna to z jednej strony tradycja, symbol Wielkanocnej zadumy i czasu spędzonego z bliskimi przy świątecznym stole. Z drugiej zaś strony to wyzwanie i dążenie do coraz to lepszych osiągnięć smakowych i cukierniczych. Babka postawiona na Wielkanocnym stole na pewno będzie obiektem dyskusji rozważań o osobistych doznaniach smakowych, o metodzie przygotowania wygniatania ciasta, dodatkach i czasie pieczenia. Każdy domorosły cukiernik chce zaskoczyć swoich świątecznych gości wyrafinowaną formą, ozdobą smakiem. Babka Wielkanocna z jaj bażancich na pewno zaskoczy niejednego miłego gościa swoim smakiem puszystością i konsystencją, to świetny sposób na zdobycie przebojem mistrza wielkanocnych wypieków.
Ile jest jaj na świecie tyle sposób na ich podanie. Niewątpliwie jednym z bardziej efektownych pomysłów na jajka jest podanie ich w formie sałatki. Na każdym biesiadnym stole , podczas uroczystych kolacji nie może zabraknąć sałatki jajecznej, a każdy jej mistrz przyrządza ją wedle swojej najlepszej i często tajnej receptury. Wszystko po to by zaskoczyć swoich gości. Nie jest trudno przyrządzić sałatkę jajeczną ale trudniej jest wywołać efekt "łał!" i zaskoczyć zaproszonych biesiadników. Przyrządzenie sałatki z jaj bażancich już samo w sobie wywoła niemałe zaskoczenie osób zasiadających przy stole, a jeszcze milsza atmosfera zapanuje przy nim gdy ucztujący poznają w niej niepowtarzalny i wybitny smak jaj bażancich.
Śniadanie dla wielu osób to najważniejszy posiłek wciągu dnia. Rano, zanim organizm wybudzi się ze snu, przyda mu się skromna, ale treściwa porcja energii, która da siłę na resztę budzącego się dnia. Często wówczas zaglądając do lodówki sięgamy po jajka, które przygotowuje się szybko i zawsze dają oczekiwaną porcję składników. Jaja bażancie na śniadanie to jeszcze lepszy sposób na początek dnia. Oprócz wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników odżywczych dostarczają ponadprzeciętnych wrażeń smakowych. Ich delikatny smak i aksamitna konsystencja dają poczucie które powoduje, że do reszty dnia podejdziemy z wielką radością i naładowani pozytywną energią.
Pieczeń rzymska z jajami, to doskonały sposób na przygotowanie potrawy mięsnej, którą można spożywać przez dłuższy czas. Jajko zapiekane w mięsie mielonym to świetny sposób na urozmaicenie takiego dania. Najpierw taką pieczeń można podać na ciepło zaraz po upieczeniu, a później przechowując w lodówce możemy spożywać ją jako szybką przekąskę albo nakładając na kanapkę. Zapieczone w środku jajo bażancie dodaje takiej potrawie wyrazu. Poprawia jej walory smakowe, a także sprawia, że taka pieczeń wygląda ciekawie i dużo bardziej atrakcyjnie.
Przekąski to najważniejszy element na każdej imprezie a jajka do ich przygotowania stanowią doskonała bazę. Przygotowanie nawet najbardziej popularnych przekąsek z jaj bażancich sprawi, że na pewno przykują one uwagę każdego gościa na imprezie. Już sam fakt zastosowania jaj bażancich sprawi, że przekąski takie będą postrzegany jako wyjątkowo ekskluzywny a wręcz luksusowy specjał .Jaja bażancie można podawać w różnych formach, a dzięki temu, że są dwa razy mniejsze od jaj kurzych, chętniej będą znikały z tacy. Któż bowiem nie skusi się na małą, niewinnie wyglądająca przekąskę jeśli będzie miał świadomość, że ma jedyną niepowtarzalną okazję do skosztowania jaja bażanciego. Przy takich przekąskach nie znajdzie porównania nawet najbardziej ekskluzywny kawior. Przekąski z jaj bażancich na pewno będą cieszyć się dużym wzięciem.
Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...