Bażanty Łowne wykluwają się w 25 dniu po nałożeniu jaj do inkubatora. Masa ciała małego bażancika to około 70% masy nałożonego jajka bażanta. Po wykluciu maluchy są zupełnie bezradne i bezbronne jednak jak przystało na pozagniazdowniki w ciągu 24 godzin nabierają wigoru i gotowe są do opuszczenia gniazda. Podczas pierwszej doby życia nie potrzebują ani pokarmu ani wody.
Bażanty bardzo szybko rosną i rozwijają się, żółtawy puszek nakropiony brązowymi paskami szybko wypierany jest przez piórka. Najszybciej wykształcają się lotki które już po kilku dniach życia pozwalają małemu ptakowi na "podfrukiwanie". Wyglądają przy tej okazji bardzo nieproporcjonalnie. W kolejnym etapie upierzenia piórami pokrywają się całe skrzydła ogon i dalej pozostałe części ciała. W wieku 2 tygodni opierzenie pozwala młodym bażantom na swobodne podfrukiwanie, są bardzo zwinne i ruchliwe. Cały czas jednak wymagają dogrzewania i są niezwykle mało odporne na spadki temperatur (szcególnie nocne) i zmoczenia. Bażanty bardzo szybko rosną i rozwijają się, żółtawy puszek nakropiony brązowymi paskami szybko wypierany jest przez piórka.Cały czas jednak wymagają dogrzewania i są niezwykle mało odporne na spadki temperatur (szcególnie nocne) i zmoczenia
W wieku 6-7 tygodni młode bażanty w pełni wykształcone opierzenie młodzieńcze zaczynają zmieniać na opierzenie dorosłego ptaka, najbardziej widoczne jest to oczywiście u kogutów, u których zaczynają pojawiać się pierwsze kolorowe pióra bażanta. Bażanty w tym wieku są już bardzo zwinne, potrafią doskonale fruwać. Są już w pełni samowystarczalne mimo wszystko trzymają się w stadkach chociaż coraz częściej zaczynają się od nich odłączać.
Mimo, iż przepierzające się bażanty coraz bardziej zaczynają przypominać dorosłe osobniki ich masa ciała to około 1/3 masy dorosłego osobnika. Są już bardzo samodzielne i same zdobybwają całkowity pokarm. Po kolorze upierzenia można już odróżnić, odróżnić któe to samiec i samica bażanta
Bażanty są już w połowie przepierzone, wyraźnie widać różnicę pomiędzy kogutem a kurą.
Przepierzenie jest już na tyle zaawansowane, iż u kogutów zaczyna wyraźnie rysować się biała obroża, zaczynają też wyrastać nieproporcjonalne pióra w ogonie. Wymiarami w końcu zaczynają przypominać dorosłe bażanty. Ich odgłosy coraz bardziej przypominają odgłosy dorosłych samców bażanta.
Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...