Hodowla bażantów i kuropatw w Klonie Blog Młode bażanty 6-tygodniowe

Młode bażanty 6-tygodniowe

Stanisław Owczarek
2015-08-22

Bażanty 6 tygodniowe z naszej fermy cenione są w całej Europie za bardzo dobrą kondycję, witalność i bardzo dobre przygotowanie do introdukcji.
Okres odchowu jest najważniejszym etapem w hodowli bażanta łownego. Przez lata dokonaliśmy sposób prowadzenia młodzieży i nabieraliśmy doświadczenia. W 2014 roku pobudowaliśmy nowoczesną odchowalnię, dzięki której możemy poszczycić się doskonałymi rezultatami hodowli. Bażanty od pisklęcia prowadzone są w kierunku optymalnego przygotowania ich do introdukcji czyli wypuszczenia w środowisko naturalne lub przeniesienia do wolier adaptacyjnych.


Jak odchować dobrej jakości bażanty

Na wysoką jakość 6 tygodniowej młodzieży wpływa odpowiednia pasza - sposób jej podawania, woda i odpowiednio dobrany system pojenia, wentylacja i co najważniejsze program "hartowania" młodych bażancików. Bardzo ważne są: odpowiednia dbałość, zabiegi profilaktyczne i pasja ludzi prowadzących hodowlę. Chodzi o to by jak najszybciej adaptować je w wolierach nie powodując przeziębień i nie osłabiać ich naturalnej odporności.
Aby dochować się zdrowej i silnej młodzieży bardzo ważne są jaja, z których wykluwają się pisklęta. Wszystkie bażanty z naszej fermy pochodzą z naszych jaj, jaj zniesionych przez nasze kury. Dzięki temu mamy pewność, iż młode bażanty są mocne genetycznie i pochodzą od silnych rodziców.
Zapraszamy do przejrzenia zdjęć powyżej (fotografie wykonane 2015-07-17).


Bażant samice w wieku 6-7 tygodni Młody samiec bażanta w trawie Młode bażanty na wybiegu Młody bażant pokazowy Sylwetka młodego samca bażanta Młode bażanty na zielonej trawie Młodzież bażnacia na wybiegu
To ciekawe
Rosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smakRosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smak

Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...

Mięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleciMięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleci

Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...

Temat na czasie
Dokarmianie bażantów, czyli co jedzą bażanty zimą.Dokarmianie bażantów, czyli co jedzą bażanty zimą.
Polowanie na bażanty, przebieg i zasady wykonywania polowaniaPolowanie na bażanty, przebieg i zasady wykonywania polowania
Kultura
W muzeum podziwiamy kuropatwy na śnieguW muzeum podziwiamy kuropatwy na śniegu
Gatunki które hodujemy
Kuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanieKuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanie
Bażant - opis i wygląd porównanie samicy i samcaBażant - opis i wygląd porównanie samicy i samca