Hodowla bażantów i kuropatw w Klonie Blog Młode bażanty 6-tygodniowe

Młode bażanty 6-tygodniowe

Stanisław Owczarek
2015-08-22

Bażanty 6 tygodniowe z naszej fermy cenione są w całej Europie za bardzo dobrą kondycję, witalność i bardzo dobre przygotowanie do introdukcji.
Okres odchowu jest najważniejszym etapem w hodowli bażanta łownego. Przez lata dokonaliśmy sposób prowadzenia młodzieży i nabieraliśmy doświadczenia. W 2014 roku pobudowaliśmy nowoczesną odchowalnię, dzięki której możemy poszczycić się doskonałymi rezultatami hodowli. Bażanty od pisklęcia prowadzone są w kierunku optymalnego przygotowania ich do introdukcji czyli wypuszczenia w środowisko naturalne lub przeniesienia do wolier adaptacyjnych.


Jak odchować dobrej jakości bażanty

Na wysoką jakość 6 tygodniowej młodzieży wpływa odpowiednia pasza - sposób jej podawania, woda i odpowiednio dobrany system pojenia, wentylacja i co najważniejsze program "hartowania" młodych bażancików. Bardzo ważne są: odpowiednia dbałość, zabiegi profilaktyczne i pasja ludzi prowadzących hodowlę. Chodzi o to by jak najszybciej adaptować je w wolierach nie powodując przeziębień i nie osłabiać ich naturalnej odporności.
Aby dochować się zdrowej i silnej młodzieży bardzo ważne są jaja, z których wykluwają się pisklęta. Wszystkie bażanty z naszej fermy pochodzą z naszych jaj, jaj zniesionych przez nasze kury. Dzięki temu mamy pewność, iż młode bażanty są mocne genetycznie i pochodzą od silnych rodziców.
Zapraszamy do przejrzenia zdjęć powyżej (fotografie wykonane 2015-07-17).


Bażant samice w wieku 6-7 tygodni Młody samiec bażanta w trawie Młode bażanty na wybiegu Młody bażant pokazowy Sylwetka młodego samca bażanta Młode bażanty na zielonej trawie Młodzież bażnacia na wybiegu
To ciekawe
Rosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smakRosół z bażanta, przepis na tradycyjny i niepowtarzalny smak

Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...

Mięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleciMięso z bażanta ma wyjątkowy i naturalny smak, ten sam od stuleci

Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...

Temat na czasie
Czy można trzymać bażanty i kury nioski w jednej wolierze?Czy można trzymać bażanty i kury nioski w jednej wolierze?
Kultura
W muzeum podziwiamy kuropatwy na śnieguW muzeum podziwiamy kuropatwy na śniegu
Gatunki które hodujemy
Kuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanieKuropatwa- piękny ptak z naszych pól. Opis gatunku, biologia, występowanie
Bażant - opis i wygląd porównanie samicy i samcaBażant - opis i wygląd porównanie samicy i samca