Bażanty 6 tygodniowe z naszej fermy cenione są w całej Europie za bardzo dobrą kondycję, witalność i bardzo dobre przygotowanie do introdukcji. Okres odchowu jest najważniejszym etapem w hodowli bażanta łownego. Przez lata dokonaliśmy sposób prowadzenia młodzieży i nabieraliśmy doświadczenia. W 2014 roku pobudowaliśmy nowoczesną odchowalnię, dzięki której możemy poszczycić się doskonałymi rezultatami hodowli. Bażanty od pisklęcia prowadzone są w kierunku optymalnego przygotowania ich do introdukcji czyli wypuszczenia w środowisko naturalne lub przeniesienia do wolier adaptacyjnych.
Na wysoką jakość 6 tygodniowej młodzieży wpływa odpowiednia pasza - sposób jej podawania, woda i odpowiednio dobrany system pojenia, wentylacja i co najważniejsze program "hartowania" młodych bażancików. Bardzo ważne są: odpowiednia dbałość, zabiegi profilaktyczne i pasja ludzi prowadzących hodowlę. Chodzi o to by jak najszybciej adaptować je w wolierach nie powodując przeziębień i nie osłabiać ich naturalnej odporności. Aby dochować się zdrowej i silnej młodzieży bardzo ważne są jaja, z których wykluwają się pisklęta. Wszystkie bażanty z naszej fermy pochodzą z naszych jaj, jaj zniesionych przez nasze kury. Dzięki temu mamy pewność, iż młode bażanty są mocne genetycznie i pochodzą od silnych rodziców. Zapraszamy do przejrzenia zdjęć powyżej (fotografie wykonane 2015-07-17).
Rosół to znana każdemu tradycyjna polska zupa. W wielu polskich domach rosół pojawia się na stołach w każdą niedzielę, ale przygotowywany...
Mięso z bażanta nie jest bardzo powszechnym, ale za to wyjątkowym rodzajem mięsa, które charakteryzuje się unikalnym smakiem oraz wysoką...